Rakennusalan toiminnanohjausjärjestelmä

Rakennusalan toiminnanohjausjärjestelmä – Fondionin avulla voitat enemmän työmaita, paremmilla katteilla

Rakennusalan toiminnnanohjausjärjestelmä on monesti kriittisen tärkeä elementti yrityksen kasvaessa. Se johtuu siitä, että rakennusalalla projektien tehokas hallinta on menestyksen kulmakivi – toimitpa sitten rakentamisen, remontoinnin, saneerauksen tai urakoinnin parissa.

Toiminnanohjausjärjestelmä rakennusalan erityistarpeisiin

Toiminnanohjausjärjestelmä on keskeinen työkalu, joka tuo läpinäkyvyyttä, parantaa resurssienhallintaa ja tehostaa työmaan operatiivista toimintaa. On tärkeää, että se on suunniteltu nimenomaan rakennusalan erityistarpeisiin, koska muuten et ikinä tule saamaan siitä maksimaalista hyötyä yrityksellesi.

Tässä artikkelissa kerromme, miksi moderni ja helppokäyttöinen rakennusalan toiminnanohjausjärjestelmä on välttämätön väline nykyaikaisille rakennusalan toimijoille ja kuinka järjestelmän oikea valinta auttaa yritystäsi saavuttamaan seuraavan tason liiketoiminnassa.

toiminnanohjausjärjestelmä rakennusalan tarpeisiin Fondion

Mikä on rakennusalan toiminnanohjausjärjestelmä?

Rakennusalan toiminnanohjausjärjestelmä on ohjelmistoratkaisu, joka auttaa hallitsemaan yrityksen resursseja, projekteja ja liiketoimintaprosesseja. Sen avulla koko projektiketju, budjetoinnista ja urakkalaskennasta aina työmaan aikataulutukseen ja laskutukseen, voidaan hallita yhdessä keskitetysti.

Parhaimmillaan tällainen kokonaisuus voi olla todella helppokäyttöinen ja kaikkien arkea helpottava työkalu. Pahimmillaan se voi olla järjestelmä, jonka kankeus ei koskaan yllättä, ja jonka käyttöönotto vie kuukausia ellei vuosia. 

Sen takia on tärkeää, että rakennusalan toiminnanohjausjärjestelmää valitessa tutustutaan eri vaihtoehtoihin.

Me Fondionilla kuulemme liian usein tarinoita siitä, miten uuden järjestelmän käyttöönotto on sekoittanut yrityksen perusliiketoimintaa aivan liian pitkäksi aikaa. Monesti lopputulos on vieläpä ollut se, että vaikka toiminnanohjausjärjestelmässä on hyviä ominaisuuksia, niin se ei keskustele esimerkiksi yrityksen tarjouslaskennan tai kustannusseurannan kanssa.

rakennusalan toiminnanohjausjärjestelmä työmaalla Fondion
Monesti tieto on edelleen monissa järjestelmissä eikä se liiku tehokkaasti ihmisten välillä, mikä aiheuttaa viivästyksiä, kustannusmenestyksiä ja asiakastyytymättömyyttä.

Tämä johtaa luonnollisesti siihen, että

  • yritys tekee edelleen turhaa manuaalista työtä
  • ei edelleenkään tunne omia kustannuksiaan tarkasti – tai jos tuntee, niin liian myöhään jälkilaskennan kautta
  • laskenta saatetaan edelleen tehdä Exceleissä tai erillisessä järjestelmässä
  • käytetään useita eri järjestelmiä, koska niitä on mahdotonta integroida saumattomasti yhteen

Jos kokonaisuus ei toimi, niin yritys ei pysty hyödyntämään projekteista saamaansa dataa tarpeeksi hyvin, samalla kun toiminta on yllättävän tehotonta.

On tärkeää, että käyttämäsi järjestelmät toimivat yhteen saumattomasti, koska muuten et saa tarkinta mahdollista tietoa.

Onko yleensäkään tarpeellista hankkia toiminnanohjausjärjestelmä rakennusalalla?

Rakennusprojektit ovat usein monimutkaisia ja koostuvat useista eri osapuolista, kuten alihankkijoista, tavarantoimittajista ja työntekijöistä. Ilman tehokasta hallintajärjestelmää projektien aikataulut ja kustannukset voivat helposti karata käsistä. 

Vaikka toimisit yksinkertaisimpien projektien parissa, niin rakennusalan perushaasteet ovat yleisesti samat:

  1. Kustannuksia arvioidaan
  2. Tarjouksia laaditaan Wordilla tai vastaavilla työkaluilla
  3. Seurannan tarkkuus ei ole ajantasalla
  4. Haasteita kassavirran kanssa
  5. Tieto ei kulje eri järjestelmien välillä

Seuraavaksi käydään lyhyesti läpi, mitä ongelmia tämä tuottaa yrityksille ja miten ne ratkaistaan.

Rakennusalan haasteet yleisesti ja Fondionin ratkaisu

Fondion tarjoaa modernin rakennusalan toiminnanohjausjärjestelmän, joka on suunniteltu erityisesti vastaamaan rakennusalan tarpeisiin ja haasteisiin. Ohjelmistomme avulla voit hallita koko projektiketjua saumattomasti, aina urakkalaskennasta työmaatoimintoihin ja projektille optimoitujen maksuerätaulukoiden laskutukseen.

Jos laskenta ei perustu yrityksen todellisiin kustannuksiin, mitä ongelmia yritys saattaa kohdata?

  1. Kustannuksia arvioidaan, jos taustalla ei ole yrityksen todelliset kustannukset
  2. Kate on laskijan arvio kustannuksista, koska myyntihinta on kiinteä
  3. Jokaisen laskijan oma tapa tehdä laskentaa ei auta yritystä oppimaan
  4. Yritys ei pysty hyödyntämään edellisten projektien toteumadataa tulevissa laskennoissa
  5. Keskihinnoilla laskeminen aiheuttaa valtavia katemenetyksiä

Jos tarjousdokumentin merkitystä liiketoiminnan kannattavuuteen ei ole tunnistettu, mitä ongelmia yritys saattaa kohdata?

  1. Kilpailijat vievät parhaimmat projektit, koska tarjous ei ole hinnaltaan tai sisällöltään luottamusta herättävä
  2. Saadaan projekti, mutta eri osa-alueissa tehdään ylimääräistä, koska urakan sisältöä ei ole määritelty tarkasti (katemenetyksiä)
  3. Kustannukset karkaavat, jolloin katetavoite ei täyty

Jos yritys seuraa vain yksittäisiä projekteja, projektitasolla ja vieläpä jälkilaskentana, mitä ongelmia yritys saattaa kohdata?

  1. Ei opita yrityksen kustannustasoa (töiden kesto, töiden kustannukset, materiaalien kustannukset, alihankkijoiden kustannukset, muut kustannukset)
  2. Ei tiedetä, mitä pitäisi muuttaa, jotta projekteista saataisiin kannattavampia
  3. Ei voida tehdä harkittuja muutoksia esim. hinnoitteluun, koska omat kustannukset eivät ole tarkasti selvillä
  4. Ei ehditä muuttamaan kustannuksia riittävän aikaisin (tehdään jälkilaskentaa ja ongelmat ehtivät kumuloitua)

Jos yrityksen kassavirtaa ei pystytä ennustamaan luotettavasti tarpeeksi pitkälle, mitä ongelmia yritys saattaa kohdata?

  1. Ei tiedetä, että projektit toteutuvat vähemmän kannattavina kuin mitä on suunniteltu
  2. Heikko katetoteuma syö kassaa kuviteltua nopeammin
  3. Ei ehditä reagoimaan riittävän ajoissa, vaikka ongelma olisi tilapäinen
  4. Yritys yleensä kaatuu joko kannattamattomiin projekteihin tai kassavirran kuihtumiseen

Jos tieto ei kulje eri järjestelmien välillä, mitä ongelmia yritys saattaa kohdata?

  1. Yritys ei voi hyödyntää tietoa edellisistä projekteista, koska laskenta, kustannusseuranta ja talous ovat irrallisia toisistaan
  2. Ei opita töiden kestoja eri työvaiheissa, koska ei ole yhteyttä työajanseurannan ja laskennasta muodostuvan kustannusseurannan välillä
  3. Ei nähdä tulevien projektien vaikutusta kassavirtaan, koska laskennan kustannukset eivät ajanjaksollisesti keskustele kassavirtaennusteen kanssa
  4. Ei riittävää tilannekuvaa, koska keskeisiä tietoja ei pystytä yhdistämään helposti

Fondionin toiminnanohjausjärjestelmä ratkaisee kaikki nämä rakennusalan tutut haasteet.

Rakennusalan toiminnanohjausjärjestelmän hyödyt

Toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto tuo lukuisia etuja, jotka vaikuttavat suoraan yrityksen tuottavuuteen ja kilpailukykyyn:

  • Parempi kannattavuus: Tarkka kustannusten seuranta ja ennustaminen auttaa pitämään projektit budjetissa ja vähentää odottamattomia kuluja.
  • Ajan säästö: Manuaalisten prosessien automatisointi vapauttaa aikaa kriittisten päätösten tekemiseen ja projektin etenemisen seurantaan.
  • Riskienhallinta: Järjestelmä auttaa tunnistamaan ja hallitsemaan riskejä jo varhaisessa vaiheessa, mikä vähentää viivästysten ja kustannusylitysten mahdollisuutta.

Monille on itsestäänselvää, että vanhasta talosta ei saada remontoimalla täysin uutta, vaikka mitä tehtäisiin. Pinnasta saadaan äärimmäisen kaunis ja myyntiesitteestä saadaan hieno, mutta uutta siitä ei tule.

Kaikille ei ole selvää, että vanhaan koodausteknologiaan perustuvasta toiminnanohjausjärjestelmästä ei saada modernia ja helppokäyttöistä, vaikka mitä tehtäisiin.

Kotisivut voidaan toki tehdä todella upeiksi, myyntipuheet erittäin sujuviksi mutta valitettavasti liian moni joutuu edelleen toteamaan, että samat ongelmat jatkuvat edelleen – joko osittain tai toimintaa entisestään sekoittaen.

Fondionin rakennusalan toiminnanohjausjärjestelmä kehitettiin juuri tästä syystä, juuri näistä samoista kokemuksista johtuen.

Vuosien varrella ydintiimimme on tavannut yli 1500 suomalalaista rakennusalan yrittäjää henkilökohtaisesti, joten nämä asiat ovat meille hyvin tuttuja.

Tämän vuoksi toivomme, että otat meidät rohkeasti mukaan vertailuun, kun katselet toiminnanohjausjärjestelmää rakentamisen, remontoinnin, saneerauksen, urakoinnin tai muunlaisen rakennusalan toiminnan helpottamiseksi.

Sovi esittely tästä täysin sitoumuksetta ja näytämme miten teet kannattavampaa liiketoimintaa jatkossa parantaen yrityksesi kilpailukykyä.

Kattava rakennusalan toiminnanohjaus – Fondionin ratkaisu pähkinänkuoressa

Fondionin näkemys rakennusalan toiminnanohjauksen aitoon helpottamiseen on se, että kaikki onnistuu helposti yhdestä järjestelmästä, eikä tietoja tarvitse kirjata useaan eri paikkaan erikseen.

Pähkinänkuoressa toiminnanohjausjärjestelmämme avulla hoidat joko vain yksittäisiä osa-alueita tai laajempaa kokonaisuutta huomattavasti yksityiskohtaisemmin – riippuen yrityksesi tarpeista. 

Hoidat helposti esimerkiksi:

  • asiakkuuksien ja projektien hallintaa
  • määrälaskentaa kuvista mittaamalla sekä
  • laskentaa jatarjousdokumentteja

Tai laajempana kokonaisuutena esimerkiksi:

  • kaikkea edellä mainittua
  • kaikkea työmaalla tapahtuvaa toimintaa
  • dokumentointia
  • taloushallintoa
  • kustannusseurantaa ja kassavirtaennusteiden automatisointia
fondion rakennusalan toiminnanohjaus
Sinun ja yrityksesi tarpeet määrittelevät, kuinka käytät rakennusalalle kehitettyä toiminnanohjausjärjestelmäämme, ja me teemme käyttöönotosta niin helpon, ettet ole tottunut siihen, mikäli olet ehtinyt toimimaan rakennusalalla vähänkin pidempään.

Yritysten tarpeet myös elävät jatkuvasti, ja varsinkin ajan kanssa. Tästä syystä on tärkeää, että tukenasi on järjestelmä, mikä kehittyy nopeaa vauhtia ja skaalautuu yrityksesi tarpeiden mukaan.

On tärkeää, että muun muassa:

  • saat yhdellä näkymällä yleiskuvan asiakkuuksista ja tarjouskannasta
  • pääset napin painalluksella pureutumaan yksittäisen projektin muistiinpanoihin tai laskentaan
  • laskenta onnistuu helposti, nopeasti ja tarkasti sopien kaikkiin urakkamuotoihin (kokonaishinta-, yksikköhinta-, laskutyö- ja tavoitehintaurakat sekä laskutyöt ja perustajaurakoinnit) sekä perustuen juuri sinun yrityksen aidosti todellisiin kustannuksiin
  • voit tehdä mittauksia helposti kuvista yhdistäen mittaukset automaattisesti yrityksesi laskentakirjastoon
  • saat valmiiksi kassavirtaoptimoidut maksuerätaulukot sekä tarjousdokumentit oikealla sisällöllä ja yrityksesi ilmeellä automaattisesti
  • saat reaaliaikaisen kustannusseurannan, johon tulee toteutuneet työtunnit ja ostolaskut reaaliajassa
  • saat kaikki talouden toiminnot yhdestä järjestelmästä, mikä helpottaa sinun ja kirjanpitäjäsi työtä merkittävästi

Fondionilla on tarjota sinulle kattava rakennusalan toiminnanohjaus, mikä tulee viemään yrityksesi toiminnan seuraavalle tasolle.

Yhteenveto rakennusalan toiminnanohjausjärjestelmän valinnasta

Rakennusalan toiminnanohjausjärjestelmä on oikein valittuna avain menestykseen nykypäivän kilpailullisessa markkinassa. Fondionin ratkaisut auttavat muun muassa:

  • optimoimaan projektiesi hallinnan
  • tekemään laskentaa yrityksesi todellisilla kustannuksilla
  • seuraamaan kustannuksiasi reaaliaikaisesti
  • lisäämään tehokkuutta
  • parantamaan yrityksesi kannattavuutta ja kilpailukykyä
  • hoitamaan kaiken helposti yhden järjestelmän kautta

Kun haluat varmistaa, että yrityksesi toimii tehokkaasti ja kannattavasti, oikea valinta rakennusalan toiminnanohjausjärjestelmän suhteen on välttämätön ja silloin myös erittäin hyvä investointi.

Tällä tavoin pystyt tekemään entistä kannattavampaa liiketoimintaa nostaen samalla yrityksesi arvoa.

Sovi tästä esittely ja selvitä, kuinka voimme auttaa yritystäsi tehostamaan toimintoja ja kasvamaan.

Fondion on helppokäyttöinen

Moderni ja helppokäyttöinen työkalu
Reaaliaikainen näkymä nykyhetkeen ja huomiseen
Paranna yrityksesi kannattavuutta
Pyydä koekäyttöä