Rakennusala määrälaskenta

Rakennusala määrälaskenta – Kuinka tärkeää se on?

Rakennusalan määrälaskenta – Miten tärkeää se on? On äärimmäisen tärkeää tietää, kuinka paljon materiaalia tarvitaan rakennusprojektissa. Määrälaskennassa määritetään tiilet, teräspituudet, lasin määrät ja muut, jotka todennäköisesti tarvitaan rakennuksen valmistumiseen.

Määrälaskenta rakennusalalla – Mitä se on?

Mitä määrälaskenta on rakennusalalla? Vastaavanlaista menetelmää kuin ruoanvalmistuksessa määrien arvioimiseksi käytetään jokaisessa rakennusprojektissa. Kaikki, jotka ovat koskaan laittaneet ruokaa ystävilleen ja perheelleen, tietävät, kuinka tärkeää on suunnitella ateria kunnolla, jotta siitä tulisi hyvää.

Kuvittele, että valmistat lasagnea. Sen mukaan, kuinka monelle henkilölle se on tarkoitettu, sinun on tiedettävä, kuinka monta pastalevyä, kuinka paljon vihanneksia ja lihaa, kuinka paljon kastiketta ja juustoa tarvitaan ja niin edelleen. Tämän laskeminen alusta alkaen on ratkaisevan tärkeää, jotta onnistut ruoanvalmistuksessa reseptin mukaan.

Suunnitellun hankkeen piirustusten perusteella kustannuskonsultti - usein laskija - laatii luettelon materiaaleista, joita tarvitaan rakennuksen valmistumiseen.

Tätä kutsutaan määrälaskennaksi, jota kutsutaan myös materiaalilaskelmaksi.

Rakennusalalla määrälaskenta tarkoittaa luetteloa kaikista projektin odotetuista materiaaleista. Tämän luettelon perusteella voidaan sitten arvioida eri tuotteiden määrä, pituus, tilavuus ja paino, yhdessä likimääräisen aikataulun kanssa työn suorittamiseksi.

rakennusala määrälaskenta fondion jcad integraatio mies mittaa

Määräluettelot rakennusalan määrälaskennassa

Tämä tieto johtaa sitten määräluetteloon, jota joskus kutsutaan määräarvioimattomaksi määräluetteloksi. Se on asiakirja, joka toimitetaan yrityksille, jotka tekevät tarjouksen rakennustyöstä.

Yritykset tekevät sitten kustannusarvion kullekin erälle, ja hinnoiteltu määräluettelo muodostaa tarjoajan tarjouksen. Tarjous on käytännössä määräarvioimattomalla määräluettelolla lisättynä tarjoajan hinnoilla, kustannuksilla ja kokonaissummilla.

Esimerkiksi Iso-Britanniassa paras käytäntö määräluettelojen laatimiseksi kuvataan Chartered Surveyorsin (RICS) asiakirjassa Uudet mittausmenetelmät 2: Yksityiskohtainen mittaus rakennustöille.

RICSin mukaan nämä säännöt kattavat "kaikki näkökohdat määräluetteloiden laatimisesta, kuten se, mitä tietoja tarvitaan asiakkaalta ja muilta rakennuskonsulteilta määräluettelon laatimiseksi, ja miten ei-mitattavien työkohteiden, urakoitsijoiden suunnittelemien töiden ja riskien käsittely hoidetaan."

Asiakirja antaa myös ohjeita:

  • määräluetteloiden sisällöstä
  • rakenteesta
  • formaatista
  • samoin kuin niiden eduista ja yleisimmistä käyttötarkoituksista.

Määräluetteloja käytetään yleensä suuremmissa hankkeissa, kun taas pienempiä hankkeita voidaan arvioida urakoitsijan avulla piirustusten tai työsuunnitelmien avulla. Työsuunnitelma on vaihtoehto määräluettelolle ja sen voi laatia suunnittelija kattamaan rakennustyöt ja määrittelemään aikataulut asioille, kuten oville, ikkunoille ja niin edelleen.

määrälaskenta rakennusala luettelo määristä

Määrälaskenta rakennusalalla – Manuaalisesti vai digitaalisesti?

Kannattaako määrälaskenta tehdä rakennusalalla manuaalisesti vai digitaalisesti? Materiaalilaskelmat on perinteisesti tehty käsin, ja projektin suunnitelmien perusteella on arvioitu, kuinka paljon materiaalia - tiiliä, teräsbalkkeja, putkia jne. - tarvitaan työn suorittamiseen.

Tällaisessa manuaalisessa määrälaskennassa on usein tarpeen mitata piirustus saadaksesi oikeat mitat. Mutta jopa suhteellisen yksinkertaisissa töissä on riski virheistä mittojen otossa.

Yhä enemmän käytetään digitaalista tekniikkaa prosessin nopeuttamiseksi ja tarkkuuden lisäämiseksi. Suunnitelmia voidaan ladata määrälaskentaohjelmistoon, kuten JCAD, mikä helpottaa käyttäjiä tekemään mittauksia. Tämä on myös se syy, miksi Fondionin toiminnanohjausjärjestelmästä on tehty integraatio JCAD-määrälaskentaohjelmaan. Se tekee Fondionin käyttäjien määrälaskennoista todella helppoa.

Fondionin ja JCAD:n integraatio – reaaliaikaisen seuranta myös määrälaskennalle

Fondionin ja JCAD:n intergraatio mahdollistaa reaaliaikaisen seurannan rakennusprojekteillesi. Tarjouslaskenta luo automaattisesti kustannusseurannan, mihin on helppo kohdentaa materiaalimäärät, työtunnit sekä kaikki muu projektiin liittyvä. Samalla määrälaskenta onnistuu napin painelluksella ja tieto siirtyy järjestelmien välillä saumattomasti.

Käyttämällä Fondionin ja JCAD:n yhdistelmää – katso tästä miten Fondion-JCAD-määrälaskentaintegraatio toimii – seuraava rakennusprojektisi voi olla yhtä helppo kuin kakun leipominen - tai lasagnen valmistaminen. Rakennusalan määrälaskentaa ei voi tehdä tätä helpommaksi.

Fondionin käyttö on helppoa

Parantaa liiketoimintasi kannattavuutta
Saat reaaliaikaisen näkymän huomiseen
Moderni ja helppokäyttöinen työkalu
Sovi maksuton esittely