Projektinhallinta rakennusalalla: Selkeä kanban-näkymä kasaa projektisi helposti hallittavaksi kokonaisuudeksi
Projektinhallinta rakennusalalla on tärkeimpiä toiminnanohjausjärjestelmään tarvittavia ominaisuuksia. 1940-luvulla Toyota alkoi käyttää termiä kanban, joka tarkoittaa japanista käännettynä "näkyvää korttia" tai "tietotaulua". 2020-luvulla kehitimme kanban-menetelmästä parhaalla mahdollisella tavalla rakennusalalle sopivan.
Kanban-menetelmällä on vahva historia kannattavuuden kehittämisessä ja sen käytettävyys puhuu puolestaan ensikosketuksesta lähtien. Tässä on lyhyt esittely rakennusalan projektinhallinnasta kanban-näkymässä meidän näkökulmastamme.
Rakennusalan projektinhallinta parantamaan kannattavuutta
Tässä vielä katsaus rakennusalan projektinhallintaan kanban-menetelmällä:
- Kanban näkymät: Fyysinen tai digitaalinen taulu, joka on jaettu sarakkeisiin. Jokainen sarake vastaa eri vaihetta tai tilaa projektissa. Meillä sarakkeet on jaettu projektien vaiheiden mukaisesti (mm. liidi, tarjous lähetetty tai työ kesken).
- Kortit: Yksi projekti = yksi kortti. Kortti sisältää projektin perustietoja, kuten projektin nimen, asiakkaan tietoja sekä koosteen laskutuksesta ja kustannuksista.
- Tehtävien liikuttaminen: Projektien vastuuhenkilöt liikuttavat kortteja projektin etenemisen mukaan. Esimerkiksi, kun rakennustyöt aloitetaan, kortti siirretään "Työ kesken" -sarakkeeseen. Kun projekti on valmis, se siirretään "Toimitus valmis" -sarakkeeseen. Projektien tilat on myös linkitetty suoraan tarjouslaskentojen tiloihin, jotta molempien hallinta kulkee käsi kädessä.
- Visuaalinen hallinta: Selkeä visuaalinen näkymä auttaa käyttäjiä havainnoimaan pullonkauloja, optimoimaan resurssien käyttöä ja ajoittamaan toimenpiteitä oikein. Miellyttävän näköistä näkymää tulee myös käytettyä.
- Jatkuvan parantamisen periaate: Kanban liittyy terminä vahvasti Lean-ajatteluun, jossa keskeisenä periaatteena on jatkuva parantaminen. Kanban-näkymämme voi hyvin olla yrityksellesi avuksi tehokkaana visuaalisena keinona, jolla voitte ylläpitää tilannekuvaa, tunnistaa ongelmia ja tehdä muutoksia prosessiin parantaaksenne tehokkuutta ja tuloksia.
- Aiheesta lisää: Lämmin suositukseni projektinhallinasta kiinnostuneille on lukea monelle varmasti tuttu The Toyota Way (Jeffrey Liker, 2003). Toinen suositukseni on varata ilmainen esittelymme osoitteessa fondion.com/getstarted
Selkeä ja luotettava projektinhallinta on erityisen hyödyllistä yrityksille, jotka työskentelevät jatkuvasti muuttuvissa olosuhteissa, kuten rakennusalalla. Paras päivä ottaa rakennusalan projektinhallinta tosissaan oli eilen. Tänäänkin tehtynä se päätös kantaa hedelmää vuosikausiksi eteenpäin.